25 Ağustos 2010 Çarşamba

Photoshop'un Ruhu: LAYER MASKS (Katman Maskeleri)




Adobe Photoshop'un profesyonel uygulaması Katman Maskeleri ile piksellere zarar vermeden mükemmel resim birleştirmeleri, kolaj çalışmaları ve gelişmiş efekt uygulamaları gerçekleştirilerek eşsiz kompozisyonlar yaratılabilir.

Katman Maskeleri (Layer Masks) yıllardır profesyoneller tarafından başarıyla uygulanan Adobe Photoshop'un en güçlü fonksiyonlarından biridir. Orijinal resimlerin piksellerine hiçbir zarar vermeden gerçekleştirilen Katman Maskeleri kullanılarak her türlü resim birleştirmeleri, kolaj çalışmaları ve efekt uygulamaları mükemmel şekilde kolayca gerçekleştirilebilmektedir. Katman Maskeleriyle ayrıca mükemmel renk düzeltmeleri yapılabilir,renk geçişleri ile profesyonel efektleryaratılabilir, resimlerin birleştirilmesinde çok kısa süre içinde gerçek kaynaştırma sağlanabilir, farklı dokular kullanılarak olağanüstü tasarımlar gerçekleştirilebilir.

Katman Maskesi, seçili katmana bağlı olarak aynı katmanda yer alan ve resmin çözünürlüğü ile hiçbir ilişkisi olmayan siyah/beyaz griton (grayscale) minyatür alandır. Katman Maskesi üzerinde seçim veya boyama araçları kullanılarak yapılacak maskeleme çalışmaları neticesinde, mevcut resimlerin hiçbir pikseline zarar gelmeden her türlü efekt defalarca üst üste kullanılabilmektedir. Katman maskeleri doğrudan griton Alpha Channel olarak Photoshop tarafından kaydedilmektedir. Resmin tamamında Katman Maskesi uygulayabileceğiniz gibi, belli kısımlarını seçim araçlarıyla da maskeleyebilir, maske üzerinde ekleme ve çıkartma gerçekleştirebilirsiniz.

Katman maskesi griton bir resim hüviyetinde olduğu için, renk paletinden siyah seçilerek boyama yapılan alanlar gizlenmiş (maskelenmiş), beyaz ile boyanan alanlar ise görüntülenmiş (aktif) olacaktır. Boyama yaparken gritonlar kullanıldığında ise, saydamlık değeri devreye girerek, griton geçiş derecesine göre resimlere saydamlık uygulanmış olacaktır. Özetle, siyah ile boyanan alanların üzeri örtülecek, beyaz ile boyanan alanlar görüntülenecek, griton alanlar ise saydam degrade gibi ekrana yansıyacaktır. Arkaplan ve yazı katmanlarına doğrudan maske uygulanmamaktadır. Bilhassa yazılara maske uygulamak için, yazının seçilerek Clipping Mask (Kesik Maske-Dekupe Maske)ye dönüştürülmesi gerekir.


KATMAN MASKESİ YARATILMASI
Birleştirmek veya kolaj yapmak istediğiniz resimleri açın ve üste gelecek görseli kopyalayarak zeminde kalacak olan resmin üzerine yerleştirin.
Üstteki resim katmanını seçerek katman penceresinin altındaki Add Layer Mask düğmesini tıklayın, ya da üst menü çubuğundan Layer>LayerMask >Reveal All seçin.

Seçmiş olduğunuz katmandaki resmin yanına boş beyaz bir minyatür pencere Photoshop tarafından eklenecektir. Bu minyatür alan seçmiş olduğunuz resmin Katman Maskesi'dir.
Resim alanının tamamını başlangıçta maskelemek (örtmek) için Add Layer Mask düğmesini Option+ tıklayın. Bu kez resmin yanına görüntüyü komple gizleyecek siyah minyatür pencere eklenecektir.

Resim üzerinde seçim araçları kullanarak belirleyeceğiniz bir alanın maskesini doğrudan yaratmak için, alan seçimi yaptıktan sonra Add Layer Mask düğmesini veya üst menü çubuğundan Layer>Layer Mask>Reveal All tıklayın. Seçmiş olduğunuz alanın Katman Maskesi hemen eklenmiş olacaktır.


KATMAN MASKESİ ÜSTÜNDE ÇALIŞMALAR
Katman Maskeleri üzerinde çalışma yapmak için mutlaka maske minyatürünü tıklayarak aktif hale getirin. Aksi takdirde resmin kendisine zarar vermiş olursunuz. Çalışmalarınızı her türlü boyama araçları (fırça, kalem, kova, degrade vs.,) ile gerçekleştirebilirsiniz.

Beyaz (saydam) Katman Maskesi üzerinde çalışma yapmak için fırça büyüklüğünü seçin ve renk paletinde önalan rengini siyaha yaparak resim üzerinde maskelemek (gizlemek) istediğiniz alanları serbestçe siyah ile boyayın. Yaptığınız çalışma aynı anda Katman Maskesi minyatüründe gerçekleşmiş olacaktır. Siyah renk ile alanları boyadıkça, resmin boyanan alanları anında gizlenmiş olacaktır.

Siyah (opak/örtücü) Katman Maskesi üzerinde uygulama yapmak için, bu kez renk paletinde önplan rengini beyaz yaparak resimde görüntülemek istediğiniz alanları beyaz ile boyayın.

Saydam veya geçişli olarak görüntülenmesini istediğiniz alanlarda boyama işlemini renk paletinden gri boya seçerek gerçekleştirin.

Disable Layer Mask: Katman Maskesini Geçersiz Kıl
delete Layer Mask: Katman Maskesini Sil
Apply Layer Mask: Katman Maskesini Uygula
Add Layer Mask To selection: Katman Maskesini Seçime Ekle
Subtract Layer Mask From selection: Katman Maskesini Seçimden Çıkart
Intersect Layer Mask With selection: Katman Maskesini Seçim ile Kesiştir
Layer Mask Options: Katman Maskesi Seçenekleri

KATMAN MASKESİ İLE ÖZEL UYGULAMALAR

Katman Maskesinin çalışma mantığını kavradıktan sonra Photoshop'un birçok araç ve fonksiyonunu kullanarak eşsiz kompozisyonlar gerçekleştirebilir, bölgesel renk rötuşları yapabilir, degrade aracı ile mükemmel eritmeler ve geçişler sağlayarak hatasız kolaj çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.

Kolaj çalışmaları ve gökyüzü gibi büyük alan kaynaştırmalarında, siyah boya kullanarak saydam geçişli degradeler (Foreground to Transparent Gradient) ile mükemmel eritme, kaynaştırma ve bindirmeler gerçekleştirilir.

Portre rötuşlarında, keskin olmasını istediğimiz alan dışında kalan yerleri siyah ile boyayarak (maskeleyerek) istediğimiz keskinlik (Smart Sharpen) uygulaması yapabilir; tersi maskeleme yöntemiyle de yumuşak olmasını istediğimiz alanlarda Reduce Noise (Gren Azaltma) fonksiyonu kullanabilirsiniz.

Bölgesel kısmi renk rötuşlarında da Katman Maskeleri sıklıkla kullanılmaktadır. Rötuşlanacak alanların dışında kalan yerler siyah ile boyanarak maskelenir ve beyaz boş alanlar Photoshop renk rötuş araçları kullanılarak istendiği gibi düzeltilir. Aynı şekilde dijital resimlerde, RAW fotoğraflarda Katman Maskesi kullanılarak ışık, poz, netlik, vs., eksiklikler bölgesel olarak kolayca giderilir.

Katman Maskeleri üzerinde dilediğiniz kadar uygulama yapabilir, üst üste boyama, degrade vs., işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Başlangıçta karmaşık gibi görünse de, birkaç çalışma yaptıktan sonra harika kompozisyonların ortaya çıkacağından eminim.
(photoshop magazin)
Sevgi ve sağlık dileklerimle hoşçakalın...

TK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder